Mærket for livet

Det er trivielt at sige, at de begivenheder, Mandela har måttet lægge krop og sjæl til, har mærket ham for livet. Det er ikke uden omkostninger at sidde over 25 år i fængsel. Og det er ikke uden omkostninger at måtte sige til sin egen søn, at han ikke kan tilbringe natten hjemme hos familien, fordi der var millioner af andre børn, som behøvede ham.

Men personligheder som Mandela mærker også andre mennesker for livet. Forfatteren til ovennævnte bog har givet sine to børn henholdvis Mandelas 'rigtige' fornavn (Rolihlahla) og hans klannavn (Madiba) som mellemnavn. Og børnene har også mødt Mandela. "Forstår de fuldt ud, hvem Nelson Mandela er, hvad han står for, og hvilken rolle han har spillet i deres eget liv? Det gør de ikke. For dem er han en smilende, hvidhåret gammel mand, som omfavner dem og holder dem i hånden, spørger dem, hvilke sportsgrene de synes om, og hvad de fik til morgenmad. Men en dag vil de forstå det. De vil vide, hvem han er, hvad han har udrettet, og at han er en del af det, som binder os sammen som familie. De vil forstå, at de har en særlig gylden tråd, som forbinder dem med denne heroiske, historiske skikkelse og de værdier, han kæmpede for. Jeg håber af hele mit hjerte, at det vil gøre dem til bedre mennesker, og at det er en gave, de på en eller anden måde vil forsøge at betale tilbage!" (s. 192).

Og når talen i dette citat er om familien, så er det værd at bemærke følgende: "Mandela talte fra tid til anden om sine børnebørn, og jeg svarede: "Men den og den er ikke barn af et af dine børn". Så smilede han og rystede på hovedet og sagde: "I vores kultur er vores slægtninges børn alle sammen børnebørn". Mandela morede sig over, hvor entydige vestlige stamtavler var. Som han ser det, er vi alle grene på det samme familietræ. Det er ubuntu" (s. 194).

Og der er ingen tvivl om, at personen Nelson Mandela har stor betydning for mange afrikaneres identitet. Så sent som i 2005, da jeg var i Kampala, Uganda, kunne jeg på en helt almindelig bar høre frihedssangen - "Free Nelson Mandela!" drøne ud af højttalerne.