Af Juma Nellemann Kruse
I bogen ”Planet Solidarity” skriver Sallie McFague (teolog fra Vancouver) om, at vi skal bruge vores evne til at ”tænke ud af boksen” noget mere. Vi er i høj grad underlagt de verdens- og menneskesyn, vi er opdraget med. Men hvis vi skal tage klimakrisen alvorligt, skal vi kunne se ud over vores tillærte vaner.
Arnfridur Gudmundsdottir (professor i systematisk teologi) tager i sit indlæg især udgangspunkt i Island, hvor klimaændringernes konsekvenser er særligt tydelige.
Hun mener, at talen om synd ofte misforstås så meget, at præster og forkyndere nogle steder undgår at tale om det. De vil hellere tale om noget ”positivt”.
Men det er slet ikke ”negativt” at tale om synden. For det er først, når vores fejltagelser erkendes, at vi kan handle anderledes – vende os om, omvende os til det bedre, og få en ny begyndelse. Hvis vi ikke erkender, at vi har fejlet fuldstændigt, når det gælder omsorgen for skaberværket, så kommer vi jo heller ikke til at lave radikalt om i vores måde at tænke og handle på.
Derfor er det også positivt, skriver Hilda P. Koster (associated professor i religion), når vi får øje på vores fælles fejltagelser, når det gælder vores livsstil. Det er forudsætningen for at kunne handle.
Og endelig skriver Barbara R. Rossing (professor i Ny Testamente i Chicago), at vores forhold til grænseløs økonomisk vækst er afguderi, for når vi med vores overforbrug skaber klimakrisen, så leger vi i virkeligheden Gud. Vi respekterer ikke den skabte verden. Viser ikke omsorg og ansvar for natur og dyr. Eller for de fremtidige generationer, som skal leve med den krise, vi selv har skabt, og endnu ikke har gjort nok for at ændre på. Og her kan det gøre en stor forskel, hvis vi anser det som en kristen pligt at tage vare på og drage omsorg for skaberværket.
Lad mig afslutte med følgende vers, som kan synges på ”Guds nåde er en vintergæk”:
Guds skaberværk / er som en puls / den dunker i os alle / og når vi mærker livets sus / vi kæmper mod at falde / Guds jord er overflod / men vi gi’r underskud / vi har kun en planet / kom mod og alfabet / lad helligånden føre.
Planetary Solidarity. Global Women’s Vioces on Christian Doctrine and Climate Justice. Ed. Grace Ji-Sun Kim and Hilda P. Koster
Trykt som præstens klumme, "Mellem himmel og jord", i adresseavisen Syddjurs