Dåb/nadver

 

Mandelas lære

 

Etik uden Gud?

 

Michael Jackson, m.fl.

 

Gud er kærlighed?

 

Næstekærlighed?

 

Avatar og klima?

 

Mit kristendomsyn

 

Synd tappert!

 

Big Bang, m.v.

 

Dommedag

 

Gode gerninger?

 

GT og Jesus?

 

Hvem er næsten?

Reaktioner fra Christiansborg, Politiken 26.februar 2010:

 

 


"
Vestager: Politikens undskyldning er ikke et knæfald
Overdrevet. Det danske establisement læser Politiken, som fanden læser biblen, mener den radikale leder Margrethe Vestager.
De skarpe reaktioner mod Politikens forlig om Muhammedtegningerne er overdrevne, mener de radikale.

 

Af Marie Hjortdal

 

Et »vanvittigt« forlig.
»Dybt, dybt pinligt« og »total underkastelse«.
Sådan lyder blot nogle af de skarpe reaktioner fra danske politikere oven på, at Politiken har indgået et forlig med en række muslimske organisationer om avisens genoptrykning af Muhammedtegningerne.
Men i den radikale lejr kan avisen hente klap på skulderen.
»Jeg synes, at det er helt i orden, at Politiken har valgt dialogens vej«, siger partileder Margrethe Vestager.
»Politiken lover hverken, at de ikke vil bringe tegningerne igen, og de beklager heller ikke, at de trykte dem. Derfor er det her ikke et knæfald for islamisme, sådan som nogle udlægger det. Det er et begavet forsøg på at komme videre«, siger hun.
Politiken udviser menneskelig indsigt
Mens blandt andre Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, SF's Villy Søvndal og Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard mener, at Politiken sælger ud af den danske ytringsfrihed, mener Vestager, at ytringsfriheden er intakt.
»Politiken har efter min opfattelse ikke indskrænket deres ytringsfrihed overhovedet. Tværtimod udviser Politiken sådan set bare menneskelig indsigt og vilje til dialog. Politiken undskylder blot, hvis nogen er blevet krænket af, at Politiken bragte tegningerne. For det var ikke Politikens hensigt at krænke muslimer. Hvad galt er der i det?« spørger Margrethe Vestager.
I forliget mellem Politiken og advokaten Faisal A.Z. Yamani, der repræsenterer 94.923 efterkommere af profeten Muhammed, undskylder avisen over for alle, der er blevet krænket af genoptrykningen af Muhammedtegningerne.
»Politiken har aldrig haft til hensigt at genoptrykke karikaturtegningen som udtryk for redaktionelle holdninger eller værdier, men udelukkende som led i avisens nyhedsdækning. Det har aldrig været Politikens hensigt med genoptrykningen af karikaturtegningen at krænke muslimer i Danmark eller andre steder«, står der i aftalen.
Politikere overdriver
Margrethe Vestager mener, at det er en opskruet reaktion, når stort set alle partiledere står i kø for at fordømme undskyldningen.
»Desværre reagerer hele det danske establisement automatisk med forfærdelse. Og de læser jo Politiken, som fanden læser biblen - hvis de altså har læst Politikens erklæring. Reaktioner minder mig om sagen om Holbergskolen, hvor folk farede ud med bål og brand uden at have sat sig ordentlig ind i tingene«, siger Margrethe Vestager.
Hyklerisk kritik af Politiken - både JP og Fogh har også beklaget
Forargelsen var lige så forventelig, som initiativet var prisværdigt, da Politiken indgik forlig i sagen om genoptrykket af Muhammed-kariakturerne. Til trods for, at avisen ikke har frasagt sig én spaltemillimeters ytringsfrihed, og til trods for at avisen har fastholdt retten til at genoptrykke tegningerne igen, er den substansløse kritik haglet ned.
Der er i praksis tale om en gestus, som kan bygge bro, idet det anerkendes, at tegningen har krænket muslimer verden over:
Imidlertid anerkender og beklager Politiken, at vores genoptrykning af Karikaturtegningen af Profeten Muhammed har krænket muslimer i Danmark og i andre lande rundt om i verden.
Vi undskylder over for alle, der er blevet krænket af vores beslutning om at genoptrykke Karikaturtegningen.
Thorning-Schmidt og Søvndal har selvfølgelig allieret sig med den populistiske foragt - men lad mig blot erindre om, hvad mange tilsyneladende har glemt:
I en arabisk erklæring fra Jyllands-Posten fra januar 2006 kunne man bl.a. læse:
Ærede medborgere i den muslimske verden (…)
De 12 tegninger var efter vores opfattelse sobre og var ikke tænkt som krænkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har uafviseligt krænket mange muslimer, hvilket vi skal undskylde.
Daværende chefredaktør Carsten Juste forklarede: »Vi kan ikke undskylde, at vi overhovedet har bragt de tegninger. Men i stedet for at beklage, at vi har krænket mange muslimer, undskylder vi nu krænkelserne. Det er et forstærket udtryk, men det ændrer ikke vores grundholdning. Der går ikke nogen skår af os ved at bruge et stærkere sprogbrug, hvis det kan være med til at bilægge striden.« (Politiken, 31.1.2006).
Udenrigsministeriet brugte i februar-marts 2006 netop Jyllands-Postens erklæring til en noget firkantet og ofte tendentiøs opsummering af karikatursagen på både dansk, engelsk og arabisk, men her kunne man bl.a. læse ministeriet svare ja på følgende spørgsmål: »Har Jyllands-Posten sagt officielt undskyld?« Man henviste her netop til avisens erklæring den 30. januar..
Jyllands-Posten beklagede altså i 2006 ligesom i dag Politiken de krænkelser, der fulgte med karikaturerne - Jyllands-Posten med overskriften: Ærede medborgere i den muslimske verden ….
På et pressemøde den 1. februar 2006 brugte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen også det famøse ord »undskyldning« to gange, da han omtalte sagen - bl.a. sagde han: »Jeg håber, at undskyldningen fra den uafhængige avis Jyllands-Posten vil bidrage til at trøste dem, der er blevet såret.«
Kritikken af Politiken i dag er med andre ord blot en kombination af hyklerisk hukommelsestab og gamle karikaturkrise-fronter, der uden at ulejlige sig med at sætte sig ind i forhistorien - endsige hvad der faktisk står (og hvad der ikke står) i Politikens erklæring - er gået i retorisk selvsving eller søger at score lidt billige populistiske points. Længere er den faktisk ikke. ""