Salme til reformationsdagen

Gud er Gud


Gud er Gud er Gud er Gud

Gud er virkli’ som kun Gud

Når en dag igen begynder 

Glemmer nåden vore synder

Gud er nådig som kun Gud 

 

Gud sir altid ja og ja

Osse' når vi ikke ka’

Håbet kommer ik’ alene

Lader liv og død forene

Puster blidt på alles sår

 

Når vi falder for Guds ord

Og med Jesus Kristus gror

Finder vi vor trøst i freden

Kærligheden, evigheden

Overalt er Jesus med

 

Tro er liv og kærlighed

Den har helligånden med

Vi skal elske som en næste

Men det fejler for de fleste

Jesu dom er liv og fred

 

Tekst: Juma Nellemann Kruse 2020, 2022, 2023

Musik: Willy Egmoses melodi til Lars Busk Sørensens ”Menneske din egen magt”, 1987-1988

 

 

 

 

 

Baggrund

Lars Busk Sørensens salme, "Menneske din egen magt", er en af mine yndlingssalmer. Både tekst og melodi er både sigende og fængende.


Jeg stødte, som jeg husker det, første gang på salmen ved et møde for indsamlingsledere i Viby J. Her mødtes indsamlingsledere for Folkekirkens Nødhjælp for at høre om og få gode råd til den kommende sogneindsamling det pågældende år. Jeg husker ikke årstallet, men det var fra før 2013, for jeg var ikke ordinæret til præst på det tidspunkt. 


Det er en salme, der ofte bruges i forbindelse med kirkelig aktivisme, har jeg siden erfaret. Og når man læser teksten, giver det da også god mening. Her lægges i den grad vægten på opgaven. Altså, at vi som kristne mennesker sendes ud for at udøve diakoni, altså næstekærlighed i praksis. 


I sidste vers antydes nåden, men det er opgaven, det aktive kristne menneskes handlen i verden, der er salmens fokus.


Noget senere talte jeg med en kollega om salmen. Han brød sig ikke om den, da nåden var helt fraværende. Hvad med dem, som ikke kan overskue opgaven? Som synes, de fejler hele tiden, og bare gerne vil høre, at de er gode nok, når de kommer i kirken?


Jeg måtte give ham ret i, at salmen ikke levner meget plads for disse mennesker. Og når en stor grund til at komme i kirken for mange netop er at erfare eller søge at tro på Guds nåde, så har salmen unægtelig sine udfordringer. Men mener stadig, at salmen er fantastisk i sin rette kontekst.


Imidlertid kom jeg tili at tænke på, at det kunne være interessant at skrive en tekst, der fokuserede på nåden i stedet for - og kun i sidste vers for alvor nævnte opgaven. 


Teknikken har jeg også læst i Stine Pilgaards roman, "Meter i sekundet", hvor der er adskillige nyskrevne salmer og sange, som alle på hver deres måde er skrevet op imod den (kendte) melodi, den oprindelige tekst synges til. 


I min tekst er jeg særligt inspireret af Paul Tillics udsang om, at Luthers retfærdiggørelseslære på almindelig dansk kan formuleres: Accepter, at du er accepteret af Gud. Accepter, at Gud siger ja til dig. Og så nævner han, at hvor Luther spurgte efter en nådig Gud,.så spørger det moderne menneske efter en virkelig Gud. Salmen, hvor det lyder, at Gud er Gud om alle land lå øde, Gud er Gud om alle mand var døde, klinger også med.


I forbindelse med Lars Busk Sørensens død i september 2023 har jeg finpudset salmen, så håbet også er skrevet ind, så hele triaden, tro håb og kærlighed er med.


Jeg har en vision om, at man i landet kirker bør gøre noget særlgt ud af Luther sidst i oktober måned, måske endda på selve reformationsdagen, enten  den store dag, den 31. oktober, eller den danske, den 30. oktober.


Salmen fik urpremiere i Tranebjerg Kirke 16. oktober 2022 i forbindelse med en prædiken, der tog forskud på reformationsdagen(e).